Publisert 28.01.2020

Låner ikke ut Austfjordnes sesongen 2020/2021

Sysselmannen låner ikke ut fangststasjonen Austfjordnes til overvintringsfangst sesongen 2020/2021.


Publisert 23.01.2020

Forenklet meldeplikt for fastboende

Fastboende som planlegger én eller flere turer i løpet av vinter- eller sommersesongen til de meldepliktige områdene, kan fra og med 2020 melde inn planlagte turopplegg for hele sesongen. Målet med endringen er å forenkle melding og saksbehandling for fastboende.


Publisert 23.01.2020

Overtredelsesgebyr for å ha forstyrret fugl

Sysselmannen har ilagt en turoperatør et overtredelsesgebyr på 30 000 kroner etter at et cruiseskip forvoldte støy nær fuglefjellet Ossian Sars i Kongsfjorden sommeren 2019.


Publisert 21.01.2020

Endring i forskrift om større naturvernområder og fuglereservater

Det er vedtatt endringer i forskrift om større naturvernområder og fuglereservater på Svalbard videreført fra 1973.  Navnet på forskriften er endret for å synliggjøre hvilke områder forskriften gjelder for, og heter nå «Forskrift om nasjonalparkene Sør- Spitsbergen, Forlandet og Nordvest-Spitsbergen, om naturreservatene Nordaust-Svalbard og Søraust-Svalbard, og om naturreservatene for fugl på Svalbard.»


Publisert 17.01.2020

Isbjørnen ved Bolterdalen

En isbjørn har de siste dagene oppholdt seg i området Bolterdalen. Området ligger utenfor den sonen nær bosettingen der Sysselmannen ifølge isbjørninstruksen rykker ut ved observasjoner av bjørn. Denne bjørnen har imidlertid ved to tilfeller oppsøkt turfølger og skapt akutte situasjoner.  - Sysselmannen har derfor valgt å presse bjørnen bort fra området. Vi følger situasjonen nøye, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.


Publisert 14.01.2020

Vil ha sertifiserte guider

Regjeringen vil stille strengere krav til reiselivsnæringen på Svalbard. For å sikre økt kvalitet på tilbudene heller enn flere turister, vil regjeringen nå vurdere å innføre krav om sertifisering av guider. Se pressemelding fra regjeringen til høyre.


Publisert 07.01.2020

Planprogram for nytt deponi i Barentsburg

Planprogrammet for nytt deponi i Barentsburg er nå fastsatt og kunngjøres på vegne av Trust Arktikugol som er planansvarlig i Barentsburg. 


Publisert 01.01.2020

Sysselmannen avlivet isbjørnen

Isbjørnen som ved flere tilfeller de siste dagene har oppsøkt bebyggelsen i Longyearbyen, ble avlivet kl. 04.00 i Hanaskogdalen i dag.


Publisert 23.12.2019

Innfører ferdselsforbud ved Trolkjeldane

Kongen i Statsråd vedtok fredag 20. desember endringer i forskrift om større naturvernområder og fuglereservater på Svalbard videreført fra 1973.  Endringene innebærer blant annet ferdselsforbud ved Trollkjeldane i Nordvest-Spitsbergen naturreservat og at det blir opprettet et nytt fuglereservat på holmer i Liefdefjorden med ferdselsforbud i hekketiden.


Publisert 05.12.2019

Samarbeider videre om plan for formidlingsskilt

Visit Svalbard, Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen på Svalbard har inngått en avtale om videre samarbeid om en ny, helhetlig plan for formidlingsskilt i Longyearbyen. I løpet av 2020 settes de første skiltstasjonene opp på flere steder i og rundt sentrum. Et pilotskilt er allerede satt opp utenfor UNIS.