Publisert 24.01.2022

Seljakten starter 1. februar

Jakten på ringsel og storkobbe på Svalbard starter 1. februar. Det er åpnet for salg av jaktkort fra 25. januar. Se lenke til inatur.


Publisert 19.01.2022

Pelslus på svalbardrev

Det er igjen påvist pelslus hos rev på Svalbard. - Hvordan dette har oppstått og hvorvidt det kan smitte fra rev til hund er foreløpig usikkert, opplyser naturforvalter Egil Rønning hos Sysselmesteren. Reveforsker Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt (NP) vil undersøke dette nærmere i samarbeid med Veterinærinstituttet.


Publisert 11.01.2022

Status Covid 19 på Svalbard uke 1

I uke 1 2022 ble det registrert 13 positive prøver for Covid 19 i Longyearbyen. Omikron er påvist hos fire av disse.


Publisert 11.01.2022

Høring av midlertidige endringer i motorferdselforskriften

Sysselmesteren på Svalbard sender på høring forslag til midlertidig endring av § 8 i forskrift om motorferdsel på Svalbard. De foreslåtte endringene omfatter ferdsel på sjøisen i områdende Billefjorden og Tempelfjorden. - Tilsvarende endring er gjort i forskriften de fire siste årene for å hindre forstyrrelse av sårbart dyreliv, særlig isbjørn og ringsel, opplyser miljøvernsjef Kristin Heggelund. Høringsfristen er 1. februar 2022.


Publisert 09.01.2022

Diskuterte utfall av svalbardfiberen

Sysselmesteren på Svalbard hadde søndag formiddag møte med aktuelle medlemmer i beredskapsrådet for Svalbard for å kartlegge mulige konsekvenser dersom det også skulle oppstå teknisk feil på den andre fiberkabelen mellom Svalbard og fastlandet. - Sannsynligheten for at det skal skje er imidlertid er lav, sier sysselmester Lars Fause.


Publisert 09.01.2022

Fiberkabel til fastlandet ute av drift

Den ene av de to forbindelsene på svalbardfiberen er ute av drift, melder Space Norway AS som eier og er ansvarlig for fiberforbindelsen mellom fastlandet og Svalbard. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt.


Publisert 21.12.2021

Utdeling av selvtester til reisende med fly til Svalbard

Sysselmesteren har etablert en ordning for utdeling av selvtester til reisende med fly til Svalbard.


Publisert 17.12.2021

Krav om hurtigtest etter ankomst til Svalbard

Regjeringen har besluttet at personer som ankommer Svalbard, må teste seg for SARS-CoV-2 innen 24 timer etter ankomst. Testen skal være antigen hurtigtest (selvtest). Kravet gjelder også de som er fullvaksinert eller har gjennomgått Covid-19. Dette gjelder fra 19. desember 2021 kl. 24:00. Det skriver Regjeringen i en pressemelding. Sysselmesteren jobber med et system for utdeling av gratis selvtester ved ankomst Svalbard.


Publisert 13.12.2021

Høring av konsekvensutredning for etablering av ny energiforsyning på Isfjord radio

Sysselmesteren på Svalbard har sendt på høring konsekvensutredning for Store Norskes etablering av ny energiforsyning på Isfjord radio. Frist for å komme med innspill til høringen er 28. januar 2022. Høringsuttalelser sendes til firmapost@sysselmesteren.no.


Publisert 03.12.2021

Test ved reise til Svalbard - oppdatert informasjon

Kravet om negativ koronatest før innreise til Svalbard gjelder alle - også fullvaksinerte. Fastboende på Svalbard får gratis test på Gardermoen og i Tromsø sentrum, skriver regjeringen i en pressemelding fredag ettermiddag.