Kongeparets besøk på Svalbard - informasjon til pressen

Kongeparet
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Presse som ønsker å dekke Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja sitt besøk i Longyearbyen 16. og 17. juni 2025, må søke om akkreditering hos Sysselmesteren på Svalbard innen 6. juni klokken 16.00. 

Publisert 04.04.2025

Vi gjør oppmerksom på at det er høysesong for turisme i juni, og det kan være få flybilletter og hotellovernatting ledig i perioden og oppfordrer presse til å bestille billetter så fort som mulig. Søknad om presseakkreditering finnes nederst på siden. 

Kongeparet ankommer Svalbard søndag 15. juni og besøker fangststasjonen Farmhamna, en av to bemannede fangststasjoner på Svalbard. På Farmhamna vil det være pressepool.  

Historien om Svalbard
Under besøket i Longyearbyen mandag 16. juni vil Kongeparet bli tatt imot på torget og oppleve en forestilling med taler og kulturelle innslag fra Longyearbyens mangfoldige kulturliv. 

Kongeparet besøker Svalbard Museum der de vil få innsikt i fangsthistorien på øygruppa og historien om Svalbardtraktaten som i år fyller 100 år gjennom den nye utstillingen «Svalbard – det nye landet».  De vil også få informasjon om fangsthytta «Rekvika». Det som trolig er Svalbards eldste stående bygning, ble bygd av pomorene og deretter brukt av norske fangstfolk. Nå har den flyttet inn på museet. 

Kongeparet skal besøke Gruve 7, som er den siste aktive norske kullgruva. Gruve 7 skal legges ned sommeren 2025, og Kongeparet vil få møte gruvearbeidere og få en omvisning inne i gruva. 

Mandag kveld er det festforestilling i Longyearbyen kulturhus. 

Framtidens Svalbard
Tirsdag 17. juni besøker Kongeparet Svalbard satellittstasjon (SvalSat) på Platåberget, som er en del av Kongsberg Satellite Services (KSAT). Satellittstasjonen er den nordligste i verden. Den ble etablert i 1997 og består av 170 antenner. Beliggenheten gjør at Svalsat dekker alle omløp som satellitter i polare baner har i løpet av et døgn. 

Kongeparet besøker også Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). UNIS er verdens nordligste utdanningsinstitusjon og ble grunnlagt i 1993. Halvparten av studenter og stab er utenlandske, og arbeidsspråk på UNIS er engelsk. Kongeparet vil få siste nytt fra forskningsfronten og møte studenter og forskere som studerer permafrostens utvikling, klimaendringer og arktisk meteorologi. 

Om akkreditering
Fullt navn og medium er en forutsetning for akkreditering. Akkreditering fordrer gyldig pressekort eller tilsvarende. Søknad om akkreditering gjøres her: https://skjema.no/sysselmesteren/PRESSE

Programmet er fortsatt under planlegging, og endringer kan forekomme. Akkreditert presse vil få et eget presseprogram der oppmøtetidspunkt for presse er lagt inn.  

Droneforbud i Longyearbyen
Vi gjør oppmerksom på at i Longyearbyen er det ikke tillatt å fly droner nærmere Svalbard lufthavn enn 5 kilometer, med mindre tillatelse fra flytårnet er gitt. Hele Longyearbyen ligger dermed innenfor forbudssonen. Det er droneforbud i alle verneområder på Svalbard, og det er ikke lov å forstyrre dyrelivet. For mer informasjon om droner på Svalbard, se https://www.sysselmesteren.no/nb/droner-pa-svalbard/.

Kontaktpersoner: