Nytt miljøregelverk trer i kraft 1. januar


Flere endringer i miljøregelverket på Svalbard vil tre i kraft 1. januar 2025. Noen av de vedtatte endringene gjelder for alle – uavhengig av om du er fastboende, individuelt reisende, forsker, eller driver med turist- eller feltvirksomhet. Andre regelendringer retter seg spesielt mot ulike grupper. 

Publisert 05.12.2024, Sist endret 11.12.2024

De vedtatte endringene omfatter ikke bare svalbardmiljøloven, men også flere av forskriftene som er vedtatt med hjemmel i loven, herunder verneforskrifter for naturreservater og nasjonalparker, motorferdselforskriften og leirforskriften. I tillegg er det fastsatt en ny forskrift om utmåling av overtredelsesgebyr etter svalbardmiljøloven.

Noen av de vedtatte endringene gjelder for alle – uavhengig av om du er fastboende, individuelt reisende, forsker, eller driver med turist- eller feltvirksomhet. Andre regelendringer retter seg spesielt mot ulike grupper. Det er viktig å sette seg inn i regelendringene som gjelder for den aktiviteten som man har tenkt å gjennomføre, og for de områdene som man skal ferdes i. Nedenfor finner du en oversikt over noen av endringene.

Leiropphold
All telting og leiropphold i turistvirksomhet, feltvirksomhet, og i regi av forsknings- og utdanningsvirksomhet krever nå tillatelse fra Sysselmesteren. For fastboende og individuelt reisende gjelder et tilsvarende krav ved telting og leiropphold på samme sted i en uke eller mer.

Søknad må sendes til Sysselmesteren senest fire uker før planlagt leiropphold. Forskere kan søke via søknadsskjemaet i RIS-portalen. Forskerveilederen er oppdatert og finnes her: https://www.sysselmesteren.no/nb/forskere/veileder-for-forskere-pa-svalbard/

Telting og leiropphold som krever søknad til Sysselmesteren, skal sikres med våken og organisert isbjørnvakt når det er personer i leiren.

Bruk av droner
Både svalbardmiljøloven og verneforskriftene har nye regler om bruk av droner. I perioden 1. april til 31. august er det ikke lov til å fly droner nærmere enn 500 meter fra fuglefjell, og i verneområdene er det kommet et generelt forbud mot bruk av droner.

Ferdsel med båt
I motorferdselforskriften er det kommet bestemmelser med fartsgrenser og avstandskrav til liggeplasser for hvalross og fuglefjell. Ved motorferdsel i sjø skal man holde minst 150 meter til liggeplasser for hvalross. Kjører man nærmere enn 300 meter fra liggeplassen, kan man ikke kjøre fortere enn 5 knop.

Ved fuglefjell gjelder en tilsvarende fartsgrense på 5 knop i perioden 1. april til 31. august dersom man er nærmere enn 500 meter fra land. Fuglefjellene dette gjelder er vist på kart som ligger som vedlegg til motorferdselforskriften.

Det er også innført et generelt forbud mot å bryte fastis. I nasjonalparkene er det kommet en antallsgrense på maks 200 passasjerer i båter som anløper sjøområdene.

Ferdsel med snøskuter
Det er innført et forbud mot motorferdsel på sjøis etter 1. mars på utvalgte fjorder. Reguleringen er noe ulik for fastboende og tilreisende, og reglene er illustrert gjennom kart som finnes som vedlegg til motorferdselforskriften: https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2024-02-06-225

Isbjørnbeskyttelse
Bestemmelsen i svalbardmiljøloven oppstiller et generelt forbud mot å unødig forstyrre, lokke til seg eller å forfølge isbjørn. I tillegg er det innført avstandskrav, og man skal holde minst 300 meter avstand til bjørn. I perioden 1. mars til 30. juni må man holde minst 500 meter avstand. Dersom man oppdager bjørn på nærmere hold, har man plikt til å trekke seg tilbake. Tilbaketrekningsplikten gjelder ikke i bebodde områder, ved opphold på forskningsstasjoner, hytter, telt eller lignende innretninger.

Kravet om kunnskap, sikring og egnede skremmemidler videreføres i den nye bestemmelsen.

Ilandstigningsregulering
Det er innført en ilandstigningsregulering for turistvirksomhet i samtlige verneområder med unntak av Nordre Isfjorden og Sassen-Bünsow Land nasjonalparker, og verneområder hvor det allerede foreligger ferdselsforbud slik som naturreservatene for fugl. 
 
Reguleringen innebærer at ilandstigning for turistvirksomhet bare kan skje på bestemte, kartfestede lokaliteter. I tillegg kan ilandstigning og opphold på land bare skje sammen med guide med kunnskap om natur- og kulturmiljøet. Forskriften regulerer også hvor mange som kan være i land til samme tid. Se kart til høyre for lokaliteter.
 
Ilandstigningsreguleringen gjelder ikke for fastboende, individuelt reisende og forskere med mindre disse deltar i turistvirksomhet.